2017 Mar 27

Tea online shop uk

Aromat porannej kofeiny jest zależny zwłaszcza od sposobu jej palenia, przygotowania, a nade wszystko od metody stosowanych ziaren kawy. Kawowiec jest drzewem, które w pierwotnych kryteriach, osiąga wysokość 15 metrów. Na globie jest ponad 60 rodzajów kawowca, jednak obecnie prym wiedzie Arabika i Robusta. Arabica to jeden z najpopularniejszych ziaren kawy, który zdominował 70% rynku. Jej ziarna są podłużne, z kolei wewnątrz znajdziemy charakterystyczny szew który tworzy literę „s”. Kofeina zaparzona z ziaren Arabika jest delikatna i smakowita, jak również posiada niską zawartością kofeiny, która oscyluje pomiędzy 0,9 a 1,7%. Zważywszy na odpowiednie warunki pogodowe, arabika uprawiana jest najczęściej w Kolumbii, Indiach, jak również na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty są niemalże na każdej sklepowej półce. Podstawową różnicę stanowi wyższa zawartość kofeiny. Ten gatunek ziaren kawy odkryto dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił przede wszystkim fakt, że drzewa z tego rodzaju są znacznie bardziej wytrzymałe na warunki klimatyczne, jak i owocują częściej niż Arabika. Ziarna Robusty są owalne i posiadają prosty szew. Robusta jest zdecydowanie łatwiejsza w hodowli. Rośnie na całym świecie w regionach strefy równikowej. Bardzo duże plantacje tej kawy są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Roślina ma po 22 chromosomy w każdej komórce dlatego się ją hoduje. Może tez być bardziej uodporniona na różne szkodniki i drobnoustroje powodujące chorobę. Smak robusty jest bardzo delikatny, ostrzejszy, bardzo gorzki. Posiada też dużo więcej kofeiny niż odmiana arabiki, dlatego ma silniejsze właściwości pobudzające.

Strona www: Best coffee online uk